torsdag 2. juli 2020

Ruge frem kyllinger

Naturling Ruging - Klukk høne. Ny på dette med egg og ruging. Hørt om mange forskjellige metoder, til og med i bhen. Så derfor lurer jeg på om noen har gode tips med å ruge frem med kun.


RUGE UT EGG I MASKIN med.

Brettet som eggene ligger på trekkes frem og tilbake og eggene ruller. Orpingtonhøne som passer Plymouth Rock- kyllinger. Stakkaren driver og snur og vender på eggene og mener at han kan kjenne kyllinger i dem,. Har ikke særlig tro på å ruge ut egg på badegulvet.


Skal du ruge ut påfugler, vaktler, fasaner,. Til og med egg med transportskade kan lykkes på denne måten. Riktig luftfuktighet er og viktig for at kyllingen skal komme seg ut av.


Noe av det mest fascinerende med hobbyhold av fugler er å følge prosessen fra egglegging til nyklekt kylling.

Det helt klart enkleste er å bruke en klukkhøne til å både ruge. Matkontrollen ville undersøke om det var mulig å ruge frem kyllinger fra helt vanlige økologiske butikkegg. Redaksjonen gikk derfor til innkjøp av en. På jobb i Ragnas hage har vi i tre uker hatt egg i rugemaskin.


Videoen viser kylling nr. Denne våren har førskolebarna i Konsmo barnehage hatt et prosjekt litt utenom det vanlige. Resultatet har blitt seks friske og raske kyllinger. Det å forberede og å ruge frem kyllinger i klasserommet blir vårens høydepunktet og en magisk reise for elevene å være med på.


Det ble drevet systematisk avl på Jærhønen ved Statens kontrollstasjon for Jærhøns på Bryne frem til. Som er mandag september om morgenen så den første kyllingen dagen lys. Et par timer etter kom en til.


Da er det bare to egg igjen,vi gir de en sjangse i tilfelle. Har selv klart å ruge frem kyllinger i lik maskin. Nye rugemaskiner selges for deg som ønsker å ruge ut.


Når det kommer til kombinasjonerasene så kan flere av rasene finne på å ruge frem egne kyllinger også. De som har drevet med dette i noen år sier at ” kyllinger som ikke klarer å komme seg ut ved egen hjelp er for svake, og skal ikke hjelpes”. Kylling er et begrep som betegner avkommet etter alle hønsefugler, noe som også inkluderer avkom etter ville arter som rype, jerpe, orrfugl, storfugl og fasan med.

Etter dager ble det klekket kyllingrer. Vi har tre små kyllinger som har klekket. Hvordan du merker at høna vil ruge selv, er at hun blir. Hun verper 7-egg før hun legger seg til å ruge.


De blir synlig mindre aktive frem mot slakting. Kyllinger kan gjenkjenne andre i flokken og lære. Eg kjøper berre ruge egg som eg vaskar med Virkon S med det samme eg får dei i hus eg er også snar med å brenne. Når eggene har blitt ruget ferdig og kyllingen er klar til klekking, snur de seg inni egget og stikker hull på luftlommen for å få luft til og begynne.


Barna får også være med og ruge frem kyllinger. Lekeland barnehage har et fantastisk personale,. Unntaket er noen ugler som begynner å ruge med en. Vi kom vel frem til at en kan tippe No.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.